Toch maar geen gesloten systemen meer

Published: Wed 24 June 2020
By Eelco

In news.

Ergens in 2004-2005 raakte ik een keer een iPod clickwheel aan in de winkel en daarna was ik direct verkocht. De verkoper wilde nog dingen gaan vertellen, maar ik wilde het apparaat vooral afrekenen en meenemen. Het was het begin van een lange periode waarin in qua IT altijd de 'best tool for the job' wenste. En 'best' dan opgehangen aan eigenschappen zoals stabiliteit, functionaliteit, integratiegemak. Zo kwam ik bij zeer diverse tools uit. Voor een directory server meestel bij Active Directory, voor een webserver meestal bij een Linux host met nginx of apache. Voor die tijd had ik een uitdrukkelijker voorkeur voor open-source oplossingen. Maar in die tijd zeker betekende open-source nog wel vaak dat je een achterstand had op het gebied van gebruiksgemak en afwerking. De iPod werd bij mij zoals bij vele andere de gateway drug naar een Mac OS X laptop. Soort van unix, met een grafische schil die heel aardig werkte zonder iets te hoeven regelen (kuch kernel compileren kuch)

We zijn inmiddels een jaar of 15 verder en de IT wereld is uiteraard aardig veranderd. De grote jongens heten nu Google en Apple. Google verkoopt elke letter die je typt en weer verwijderd aan de hoogste bieder, Apple maakt zijn systemen voornamelijk nog geslotener en dunner (amazing).

Na heel wat tevreden jaren met MacOS op de desktop en voornamelijk Linux op de servers, begon het echt scheef te gaan in 2016. Mijn nieuwe macbook met superhippe USB-C poorten, had al binnen een paar dagen toetsen die bleven hangen. Een model verder in 2018 leek het bij aankoop beter, maar ook deze machine begon kuren te krijgen. Voor ik het wist was ik een hardware storing aan het aanmelden. Voor het geld dat ik had betaald, had ik de lat hoger liggen.

Het was niet even een andere computer kopen en verder met mijn leven, want heel veel liep en loopt via MacOS specifieke applicaties en diensten. Voor elk stukje functionaliteit ga ik op zoek naar een mooi alternatief. Wat het soms interessanter maakt is dat ik een heel gezin aan de Apple heb geholpen dus alles wat ik verzin moet ook daarmee blijven kunnen werken. Daar ben ik al even mee bezig, maar inmiddels zijn er flinke stappen gezet. De intentie is om hier af en toe wat te melden. Wellicht kunnen anderen er nog iets mee.

links

social